Днес – 9 май, празнуваме Деня на Европа, посветен на мира

...
Днес – 9 май, празнуваме Деня на Европа, посветен на мира
Коментари Харесай

Европа празнува солидарността въпреки предизвикателствата

Днес – 9 май, честваме Деня на Европа , отдаден на мира и единството на Стария континент. Да, тази година не се оказа най-хубавата за Европа – пандемията на ковид докара до множество жертви в Италия, Испания и Франция, като стопанските системи на всички страни членки ще пострадат от невиждана до момента криза. След доста премеждия и Англия реши да поеме по друг път, като напусна рамките на Съюза, но все пак концепцията за една Европа на солидарността, на поддръжката и на единението е по-силна от всеки път



Не бива да забравяме историите на обич и другарство, когато млади и остарели, разграничени от пандемията, се усмихват един на различен през граничните заграждения, уверени, че всичко това скоро ще остане в миналото. Както и невероятния жест на взаимност на Швейцария, която всяка вечер прожектира на емблематичния алпийски Матерхорн знамената освен на европейските страни, само че и на всички други, които се борят с пандемията. Пациенти от Франция и Италия получиха помощ в австрийски лечебни заведения, разнообразни немски провинции приемаха за лекуване пациенти в сериозно положение от Италия, Франция и Нидерландия. Медицински служащи от цяла Европа бяха изпратени в Бергамо, едно от огнищата на ковид. А през това време елементарните хора поддържаха духа на другари и съседи посредством разнообразни пърформанси навън или в интернет пространството. 



Европа постоянно е удържала на провокациите, с доста воля и предпочитание за смяна. През XX век претърпя две опустошителни международни войни, а сред тях се пребори и с Голямата депресия – най-тежката световна икономическа рецесия до този миг. Европейските страни платиха заради упоритостите на водачите си доста висока цена – милиони жертви в окопите, нечовешката свирепост на Катинското кръвопролитие, което погуби 22 хиляди поляци, геноцида на Холокостa, при който живота на над 6 милиона евреи е унищожен. Към всичко това не би трябвало да забравим стратегическите бомбардировки, съзнателно предизвикани глад и епидемии, както и единственото в историята потребление на ядрено оръжие при военни дейности. И след всичко това Европа бе разграничена и от Желязната завеса. Интелектуалците на няколко народи бяха безпощадно погубени. Тоталитарният режим се спусна върху Източния блок и осъди милиони хора на сив живот. И 45 години по-късно Европа още веднъж беше свободна, с цел да преживее в края на XX век следващата свирепост – войната в някогашна Югославия, в която един против различен застанаха народите на Западните Балкани. 

Европа чества точно през днешния ден. Общата си история, общата си орис, общите си провокации, триумфи и неуспехи. Защото точно на тази тази дата през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята революционна концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа, която ще направи войната сред европейските нации немислима. Неговата концепция е да се сътвори европейска институция, която да сплоти и ръководи производството на въглища и стомана. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз. За да може през днешния ден 447 милиона души от 27 страни с горделивост да се назовават европейски жители. Засега. 

И в случай че през днешния ден честваме и не ни се мисли за бъдещето, на следващия ден към този момент би трябвало да се вземем в ръце и да преминем през пандемията и последващата икономическа рецесия дружно. Защото всички ние сме част от Европа. 

 
Европейски Съюз се изправя пред невиждана до момента криза
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР